top of page

Dessa örter är nyttigast!

Uppdaterat: 10 jan.

Inom området för naturligt välbefinnande har örter länge haft en betydande plats för olika aspekter av vår hälsa. Från lugnande lavendel till uppfriskande pepparmynta, varje ört har sina unika fördelar för att förbättra vår hälsa. I den här bloggposten kommer vi att dyka in i världen av örter, belysa några anmärkningsvärda alternativ för varje del av din kropp och avslöja de många sätten att införliva dem i din dagliga rutin.

Örter

Örter för ångest

När det gäller att lugna ditt nervsystem tar passionsblomma och citronmeliss ledningen. Dessa örter har naturligt lugnande egenskaper, som hjälper till att minska ångest och förbättra sömnkvaliteten. Att brygga te på dessa örter kan erbjuda en mild lättnad från den moderna livsstilens stress och jäkt.


Lavendel har en avslappnande doft och kan hjälpa till att främja lugn och ro. Lavendelolja kan användas i aromaterapi eller tillsättas i badet.


Johannesört är känd för sina antidepressiva egenskaper och kan vara användbar för att lindra mild till måttlig ångest. Det är viktigt att notera att johannesört kan interagera med vissa läkemedel, så rådgör med en läkare innan användning.


Örter och hjärthälsa

Hagtorn och vitlök sticker ut som hjärtvänliga örter. Hagtorn förbättrar kardiovaskulär funktion och kan hjälpa till att bibehålla sunda blodtrycksnivåer. Vitlök, å andra sidan, stödjer hjärthälsan genom att främja sund cirkulation och kolesterolförhållanden.


Rosmarin innehåller antioxidanter som kan stödja hjärthälsan genom att skydda hjärtat mot oxidativ stress och inflammation.


Olivbladsextrakt innehåller föreningar som kan stödja blodkärlens flexibilitet och hjälpa till att sänka blodtrycket.


Olivbladste med Citron och Honung

Ingredienser:

 • 1 msk torkade olivblad

 • 2 dl vatten

 • Saft från en halv citron

 • 1 tsk honung (valfritt)

Instruktioner:

 1. Koka upp vattnet i en kastrull.

 2. När vattnet kokar, lägg i de torkade olivbladen.

 3. Sänk värmen och låt olivbladen sjuda i vattnet i cirka 10-15 minuter.

 4. Ta bort kastrullen från värmen och låt teet dra i ytterligare några minuter.

 5. Häll upp teet i en kopp.

 6. Tillsätt citronsaft och honung efter smak. Blanda väl.


Örter för magen

Kamomill och ingefära har visat sig vara exceptionella hjälpmedel för matsmältningen. Kamomillens milda natur lugnar matsmältningskanalen, medan ingefärans naturliga enzymer lindrar obehag och uppblåsthet. Att inkludera dessa örter i dina måltider eller sippa på teer efter att ha ätit kan bidra till en nöjd och välsupporterad mage.


Kardemumma kan hjälpa till att lugna magen och främja en sund matsmältning. Den används ofta för att lindra gaser och matsmältningsproblem.


Lakritsrot har antiinflammatoriska egenskaper och kan användas för att lindra magirritation och sura uppstötningar.

Kardemumma

Örter och akne

Ringblomma och aloe vera har varit älskade för sina hudnärande egenskaper. Ringblommans antiinflammatoriska effekter gör den till en idealisk kandidat för att lindra irritation, medan aloe verans fuktgivande förmåga revitaliserar och förnyar huden. Att skapa örtinfuserade oljor eller använda örtbaserade hudvårdsprodukter kan låsa upp deras fulla potential.


Neem är känt för sina antibakteriella och antifungala egenskaper. Den kan användas för att behandla akne och andra hudproblem.


Grönt te är rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden mot skador från fria radikaler. Det kan också minska rodnad och inflammation.

Grönt te

Kokosolja är fuktgivande och kan användas för att återfukta torr hud. Den innehåller även fettsyror som kan hjälpa till att stärka hudens skyddsbarriär.


Fuktgivande Ansiktsmask med Kokosolja och Havregryn

Ingredienser:

 • 1 matsked kokosolja (ekologisk, kallpressad)

 • 1 matsked finmalet havregryn

 • 1 tesked honung (valfritt)

 • Några droppar rosenvatten (valfritt)

Instruktioner:

 1. I en skål, blanda kokosolja och finmalet havregryn väl. Havregryn kan hjälpa till att lugna och exfoliera huden samtidigt som det ger en mild rengöringseffekt.

 2. Om du vill kan du tillsätta en tesked honung i blandningen. Honung är fuktgivande och har naturliga antibakteriella egenskaper.

 3. Om du vill kan du också tillsätta några droppar rosenvatten för en extra uppfriskande känsla. Rosenvatten är känt för att vara lugnande och kan hjälpa till att balansera huden.

 4. Rengör ditt ansikte ordentligt och använd sedan fingrarna eller en ren borste för att applicera masken på huden. Undvik området runt ögonen.

 5. Låt masken verka i cirka 10-15 minuter.

 6. Fukt en mjuk handduk med varmt vatten och använd den försiktigt för att mjuka upp masken innan du sköljer av den. Massera försiktigt med cirkulära rörelser för en mild exfolieringseffekt.

 7. Skölj sedan ansiktet med ljummet vatten och klappa försiktigt torrt med en handduk.

 8. Avsluta med att applicera en lätt fuktighetskräm för att låsa in fukten i huden.

Denna ansiktsmask kombinerar de fuktgivande egenskaperna hos kokosolja och honung med de lugnande och exfolierande egenskaperna hos havregryn. Rosenvattnet ger en uppfriskande touch till masken. Kom ihåg att alla hudtyper är olika, så gör en patch-test innan du applicerar masken på hela ansiktet. Om du har allergier eller känslig hud, rådfråga en hudläkare innan du provar nya hudvårdsprodukter.


Örter för långt hår

För de som söker frodiga lockar är rosmarin och nässla här för att hjälpa till. Rosmarin stimulerar hårbottnen, främjar tillväxt och tjocklek. Nässla, rik på mineraler, hjälper till att bekämpa håravfall och stödjer övergripande hårhälsa. Att inkludera dessa örter i hårvårdsprodukter eller schampon kan leda till ett livfullt och tåligt hårsvall.


Gör ditt egna rosmarinvatten

Ingredienser:

 • Färsk eller torkad rosmarin (ca 2-3 matskedar)

 • Vatten (ca 2-3 koppar)

 • En kastrull

 • Sil eller durkslag

 • En ren flaska eller behållare för förvaring

Instruktioner:

 1. Förbered Rosmarin: Om du använder färsk rosmarin, skölj den noga och klipp av ungefär 2-3 matskedar blad. Om du använder torkad rosmarin, mät ut samma mängd.

 2. Koka Vattnet: Häll vattnet i en kastrull och lägg i rosmarinbladen. Koka upp vattnet.

 3. Sjudning: Sänk värmen och låt rosmarinbladen sjuda i vattnet i cirka 10-15 minuter. Detta kommer att hjälpa till att extrahera de aktiva föreningarna från rosmarinet.

 4. Sila Blandningen: Efter sjudningstiden, ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Sedan, använd en sil eller durkslag för att sila bort rosmarinbladen och få ren rosmarinvatten.

 5. Förvaring: Häll det silade rosmarinvattnet i en ren flaska eller behållare. Du kan förvara det i kylskåpet för längre hållbarhet.

Användning:

 • Efter att du har schamponerat håret, skölj eller häll rosmarinvattnet över håret som en sista sköljning.

 • Massera försiktigt in vätskan i hårbotten.

 • Låt rosmarinvattnet sitta i håret utan att skölja ut det. Du kan låta det torka naturligt eller föna håret om så önskas.

 • Rosmarinvattnet kan också användas som en hårbottenmassageolja. Massera några droppar rosmarinolja i hårbotten för att stimulera hårtillväxt och främja en sund hårbotten.

Rosmarinkvist

Örter mot mensvärk

Att upprätthålla en hälsosam hormonell balans är viktigt för många aspekter av kvinnors hälsa, inklusive regelbunden menscykel och lindring av mensrelaterade besvär. Vissa örter har visat sig ha positiva effekter på hormonell balans och kan hjälpa till att mildra obehagliga symtom som mensvärk.


Vitex är en ört som anses ha en harmoniserande effekt på hormonerna, särskilt på det kvinnliga reproduktionssystemet. Den kan hjälpa till att reglera menstruationscykeln och lindra symtom som PMS och mensvärk.


Hallonblad används traditionellt för att stödja kvinnors hälsa, inklusive menstruationsbesvär. Den kan hjälpa till att stärka livmodern och minska smärta vid mensvärk.

Hallon med blad

Salvia har visat sig ha positiva effekter på att reglera hormoner och lindra PMS-symtom. Den kan också hjälpa till att minska överdriven svettning.


Örter mot förkylning

Röd solhatt och fläder är kända för sina immunsupportande egenskaper. Röd solhatt förbättrar immunresponsen, medan fläderns antioxidanter hjälper till att avvärja säsongsbetonade hot. Att skapa örtextrakt eller siraper med dessa örter kan ge ditt immunsystem det stöd det behöver.


Nypon är rika på C-vitamin och antioxidanter, vilket kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot skador.

Nyponolja

Tulsi (helig basilika) har adaptogena egenskaper som kan hjälpa kroppen att hantera stress och stärka immunsystemet. Den anses ha antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.

 

Att omfamna örter i din dagliga rutin kan vara enkelt och njutbart. Börja med att odla en liten örtträdgård eller utforska lokala marknader för färska örter. Utforska örtteer, infuserade oljor, kryddörter och hemgjorda hudvårdsprodukter. Nyckeln ligger i konsekvent och kreativ integration, vilket låter örterna bli en integrerad del av din mångsidiga livsstil.


Kom ihåg, vägen till optimalt välbefinnande är unik för dig, och med örterna som dina följeslagare blir det en resa fylld av doft, smak och blomstrande hälsa.

Comments


bottom of page