top of page

Den stora enzym-guiden

Uppdaterat: 10 jan.

Vad är enzymer? Denna fråga har blivit allt vanligare i dagens samhälle eftersom många människor lider av brist på dessa viktiga molekyler.


Enzymer är inte bara ansvariga för nedbrytningen av födan, utan de utgör också en kritisk komponent i vår övergripande biokemiska balans. När vi når åldern av 25 år börjar vi märka de första tecknen på att våra systemiska enzymer minskar. Detta är en avgörande ålderspunkt, och det är här vi börjar uppleva subtila tecken på åldrande, inklusive uppkomsten av fina linjer och rynkor.


Vi talar ofta om ämnet kollagen när vi diskuterar hudens åldrande, men om vi granskar detta ämne noggrannare, inser vi att det i själva verket är bristen på enzymer som inleder denna minskning vid ungefär 25 års ålder. Likaså, när vi når åldern 45-50, inträffar ytterligare en minskning av våra matsmältningsenzymer. Detta kan påverka vår förmåga att smälta och absorbera näringsämnen från maten vi äter, vilket kan få allvarliga konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Det är därför viktigt att vara medveten om dessa naturliga åldersrelaterade förändringar och ta lämpliga åtgärder för att stödja vår enzymproduktion och upprätthålla en god hälsa.


gammal kvinna med rynkor

Vad är enzymer?

Enzymer är speciella proteiner som fungerar som katalysatorer för biokemiska reaktioner. De påskyndar dessa reaktioner genom att sänka energitröskeln som krävs för att de ska äga rum. Enzymer är höggradigt specifika, vilket betyder att varje enzym är utformat för att katalysera en särskild reaktion. Utan enzymer skulle många av dessa reaktioner vara för långsamma för att stödja livet.


Vad är enzymer bra för?

Enzymer har många viktiga funktioner i vår kropp. De är centrala för matsmältningen, där de bryter ned maten vi äter i mindre molekyler som kan absorberas av kroppen. Enzymer är också involverade i energiproduktion, avgiftning, immunförsvar och mycket mer. De är som små arbetspauser som håller vår kropp fungerande smidigt.


Enzymer är inte någonting som stör eller hindrar din egen produktion. Tvärtom, de fungerar som positiva medhjälpare genom att minska inflammationer och eliminera skadliga celler, vilket i sin tur leder till en förbättring av din egen naturliga produktion.

Detsamma gäller för saltsyra, som är lika viktig som enzymerna. En ökad mängd enzymer som kan bryta ned skadliga celler och minska inflammationer främjar också produktionen av saltsyra. Detta skapar en positiv cirkel där enzymer och saltsyra arbetar i harmoni för att upprätthålla en sund och balanserad biokemi i kroppen. Det är denna samverkan mellan enzymer och saltsyra som främjar en optimal hälsa.


“Enzymer är som magiker som omvandlar det omöjliga till möjligt.” - Albert Szent-Györgyi


Hur påverkar enzymer matsmältningen?


Enzymer spelar en central roll i vår matsmältning. De fungerar som katalysatorer som påskyndar nedbrytningen av maten vi äter. Såhär påverkar enzymer matsmältningen:

  • Amylas för kolhydrater: Amylas är ett enzym som bryter ned kolhydrater till enklare sockerarter, såsom glukos. Detta är avgörande eftersom glukos är den primära energikällan för våra kroppar.

  • Proteaser för proteiner: Proteaser är enzymer som bryter ned proteiner i mindre peptider och aminosyror. Detta är viktigt eftersom aminosyror är byggstenar för nya proteiner och har många andra biologiska funktioner.

  • Lipaser för fetter: Lipaser är enzymer som bryter ned fettmolekyler till fettsyror. Fettsyror används för att producera energi och bygga lipider som är nödvändiga för cellmembran.

  • Matsmältningsenzymerna i magen: Magsaften innehåller starka syror och enzymer som bryter ned proteiner ytterligare. Detta är viktigt för att säkerställa att proteiner är i en form som kroppen kan absorbera.

  • Laktas för mjölksocker: Många människor saknar laktasenzym, vilket behövs för att bryta ned laktos, mjölksocker. Detta kan leda till laktosintolerans om osmält laktos orsakar obehagliga symtom som gas och diarré.


Hur kan vi få i oss enzymer?

Det finns flera sätt att säkerställa att vi får tillräckligt med enzymer. En av de mest grundläggande är genom kosten. Frukt, grönsaker och råa livsmedel innehåller naturliga enzymer. Att äta en balanserad kost med dessa livsmedel hjälper till att stödja enzymsystemet i kroppen.


Vissa aminosyror har även förmågan att fungera som enzymer, exempelvis tyrosin. För individer som upplever svårigheter med matsmältningen, finns det även kosttillskott som kan tillsättas i måltider. Dessa tillskott varierar beroende på vilken typ av kost du har problem med att bryta ned. Ta gärna hjälp av en terapeut för att få guidning vad just DU behöver.

organiska grönsaker

Enzymer håller oss friska

Energiproduktion: Enzymer är oumbärliga för energiproduktion i kroppen. Genom att bryta ned kolhydrater, proteiner och fetter i mindre enheter, möjliggör de en mer effektiv användning av dessa näringsämnen för att generera energi. Enzymerna sänker energitröskeln för kemiska reaktioner, vilket gör det möjligt för dem att ske snabbare och mer effektivt.


Immunförsvar: Enzymer har också en viktig roll i immunsystemet. De är involverade i att bryta ned och eliminera skadliga ämnen som virus, bakterier och toxiner. Denna rengöringsprocess är nödvändig för att stärka immunförsvaret och skydda kroppen från infektioner och sjukdomar.


Olika enzymer

Metaboliska enzymer - arbetar i blodomloppet, i vävnader och organ

Matsmältnings enzymer - tillverkas av kroppen för att kunna bryta ner protein, kolhydrater och fett ur maten så att kroppen kan ta upp näringen på bästa sätt

Matenzymer - Dessa enzymer är essentiella komponenter i kosten och hjälper till att bryta ned en betydande del av den mat vi äter. Liknande matsmältningsenzymer hjälper de till att underlätta matsmältningen och främja näringsupptaget.

Papain - Papain är ett enzym som hittas i papaya. Det är särskilt känt för sina matsmältningsfördelar. Papain hjälper till att bryta ned proteiner i mindre peptider och aminosyror, vilket underlättar matsmältningen. Kosttillskott med papain kan vara fördelaktiga för dem som upplever matsmältningsbesvär.

Bromelain - Bromelain är ett enzym som finns i ananas. Det har liknande egenskaper som papain och kan bidra till att förbättra matsmältningen och minska inflammation i kroppen. Bromelain finns i färsk ananas och kan även tas som ett kosttillskott.

Tips på enzymrika kosttillskott: chlorella, spirulina och vetegräs.Comments


bottom of page