top of page

Tecken på zinkbrist

Uppdaterat: 10 jan.

Många i Sverige lider av otillräckliga zinknivåer utan att vara medvetna om det. Är du säker på att du konsumerar nog av denna viktiga mineral? Symptom som bräckliga naglar, frekventa infektioner, långvarig muskelvärk och magproblem kan alla tyda på att du inte får i dig tillräckligt med zink.


Detta essentiella näringsämne är nödvändigt för hundratals funktioner i kroppen, men är samtidigt ett av de mineraler som kroppen har svårast att absorbera från maten vi äter. Med tanke på zinks vitala roll i vårt välmående, kan även en mindre brist få påtagliga effekter.


Så hur upptäcker man zinkbrist, och vad gör egentligen zink för kroppen?


Vad är zink?

Zink är ett vitalt spårämne som spelar en central roll i många av kroppens funktioner. Det är framför allt känt för sin betydelse i immunförsvaret, där det bidrar till att bekämpa infektioner och sjukdomar.


Zink är också kritiskt för kroppens tillväxt och utveckling, deltar aktivt i processen av DNA-syntes, och är nödvändigt för cellernas delning och tillväxt. Detta gör zink särskilt viktigt under perioder av snabb tillväxt, såsom under barndomen, tonåren och graviditeten.


Förutom dessa vitala funktioner spelar zink en roll i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen, påverkar såväl proteinsyntes som kroppens förmåga att läka sår. Det är också avgörande för att upprätthålla kroppens hormonbalans, inklusive fruktsamhet och reproduktion, samt har en viktig funktion i att upprätthålla vår förmåga att se, smaka och lukta.

Gravid kvinna

Vem riskerar zinkbrist?

Zinkbrist är ett tillstånd som potentiellt kan påverka många, men det finns specifika grupper som är mer benägna att drabbas än andra. De som står inför en ökad risk inkluderar:

 1. Äldre: Med åldern försämras kroppens förmåga att absorbera zink effektivt. Äldre människor kan också ha kostvanor som inte är tillräckligt näringsrika, vilket ytterligare ökar risken för zinkbrist.

 2. Gravida Kvinnor: Under graviditeten ökar behovet av zink på grund av att det är vitalt för den växande fostrets utveckling. En brist kan inte bara påverka moderns hälsa utan också fostrets utveckling och hälsa.

 3. Personer med Gastrointestinala Sjukdomar: Tillstånd som Crohns sjukdom, celiaki, och andra sjukdomar som påverkar näringsupptaget kan leda till att zink inte absorberas ordentligt. Detta gör individer med dessa tillstånd särskilt sårbara för zinkbrist.

 4. Personer med Dåliga Kostvanor: De som inte konsumerar en balanserad kost rik på zink, som kött, skaldjur, nötter och frön, kan lätt utveckla brist. Detta gäller särskilt för vegetarianer och veganer som inte kompenserar för frånvaron av zinkrika köttprodukter med andra zinkkällor.

 5. Alkoholmissbrukare: Alkohol minskar upptaget av zink och ökar utsöndringen av zink via urinen. De som konsumerar alkohol i stora mängder löper därför en ökad risk för zinkbrist.

 6. Personer med Vissa Kroniska Sjukdomar: Sjukdomar som diabetes, kronisk njursjukdom, levercirros och andra tillstånd som påverkar kroppens förmåga att absorbera eller behålla zink kan leda till brist.

Det är viktigt för personer som tillhör någon av dessa riskgrupper att vara medvetna om zinkbristens tecken och symtom. De bör också överväga att göra regelbundna hälsokontroller och, om nödvändigt, genomföra en hårmineralanalys för att få en detaljerad översikt över sin mineralstatus, inklusive zink. Genom att förstå riskerna och vidta förebyggande åtgärder kan man säkerställa tillräckliga zinknivåer och stödja en övergripande god hälsa.


Varför behöver vi zink?

Våra kroppar behöver zink för att:

 • Minska aknebesvär

 • Skydda och förhindra upptag av tungmetaller

 • Behålla en normal kopparbalans

 • Stötta synförmågan

 • Bygga upp benstommen

 • Bibehålla normal smak- och luktfunktion

 • Bilda sädesvätska och spermier

 • Sårläkning

 • Producera, lagra och frisätta insulin

Kvinna som luktar på lavendel

Tecken på zinkbrist

Zinkbrist kan leda till en mängd olika symtom och tecken, som kan variera i allvarlighetsgrad beroende på bristens nivå. Här är några vanliga tecken och symptom som kan indikera en brist på zink:

Nedsatt immunförsvarEtt av de första och mest märkbara tecknen på zinkbrist är en ökad benägenhet för infektioner och sjukdomar. Zink är avgörande för att upprätthålla ett starkt immunförsvar, och utan tillräckligt av det kan du finna att du blir sjuk oftare eller att förkylningar och virus varar längre.

Sår som inte läker ordentligtOm du märker att sår på din hud tar längre tid än vanligt att läka, eller om skärsår och skrubbsår lämnar märken under en längre tid, kan detta vara ett tecken på zinkbrist. Zink är viktigt för celltillväxt och sårläkning.

HudproblemHudproblem såsom akne, eksem, och psoriasis kan förvärras eller uppstå på grund av zinkbrist. Zink hjälper till att kontrollera inflammation och reglera cellproduktionen i huden.

HåravfallEtt oväntat eller plötsligt håravfall kan vara relaterat till otillräckliga zinknivåer. Zink är viktigt för hårväxt och hårsäckarnas hälsa.

Svårigheter att se i mörker: Zinkbrist kan påverka din förmåga att se i svagt ljus eller mörker, en kondition som kallas nattblindhet.

Smak- och luktförlustZink är nödvändigt för smak- och luktsinne. Om du märker en minskad förmåga att känna smaker och lukter kan det vara ett symptom på brist.

Bristningar i huden kring munnenSmå sår eller bristningar i huden runt munnen, känd som angular cheilitis, kan vara ett tecken på zinkbrist.

Mentala symtom: Zinkbrist kan leda till förändringar i beteende och humör, inklusive irritabilitet och låg koncentration. I allvarliga fall kan det även bidra till depression.


"Zink är en mineral som man kan ta på kvällen vid sänggående då zink aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör kroppen trött. "


Mat som innehåller mycket zink

 1. Ostron

 2. Fullkornsprodukter

 3. Nötkött

 4. Kalkon

 5. Shiitakesvamp

Ostron i en hand

Testa dig genom en Hårmineralanalys

Genomföra en hårmineralanalys för att kontrollera zinknivåer.

Om du misstänker att du kan ha en zinkbrist är det klokt att genomgå en hårmineralanalys. Denna analys ger en djupgående inblick i din kropps status - från vad den behöver till hur den fungerar. Den avslöjar koncentrationen av mineraler, spårämnen och tungmetaller i din kropp och identifierar eventuella brister eller obalanser.


Klicka HÄR för att komma till vår karta med certifierade terapeuter.

Comentários


bottom of page