top of page

En djupdykning i olika mineraler och deras roll i kroppen

Mineraler är livsviktiga för vår kropps normala funktion. De är kemiska element som finns i naturen och som vi behöver få i oss genom mat och dryck. Våra kroppar kan inte tillverka mineraler själva, så vi är helt beroende av att få i oss dem från vår kost.

I den här artikeln ska vi ta en djupdykning i olika mineraler och deras roll i kroppen. Vi kommer att titta på de vanligaste mineralerna, hur de påverkar vår hälsa, vilka livsmedel som innehåller dem och vilka konsekvenser det kan ha om vi inte får i oss tillräckligt med dem.


Vilka mineraler behöver kroppen?

Det finns flera mineraler som är viktiga för vår kropps normala funktion. Några av de viktigaste mineralerna inkluderar:


Kalcium

Kalcium är en viktig mineral för benhälsa. Det hjälper till att bygga upp starka ben och tänder, samt reglera muskelkontraktioner. Kalcium finns i mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker och vissa typer av fisk.


Järn

Järn är en viktig mineral för att transportera syre runt i kroppen. Det är också nödvändigt för att bilda röda blodkroppar. Järn finns i kött, skaldjur och vissa grönsaker.


Zink

Zink är en mineral som hjälper till att stärka immunförsvaret och främjar sårläkning. Det är också viktigt för att bibehålla en hälsosam hud och hår. Zink finns i kött, skaldjur, nötter och frön.


Magnesium

Magnesium är en mineral som hjälper till att reglera muskel- och nervfunktioner. Det hjälper också till att upprätthålla en hälsosam hjärtrytm och stödja immunförsvaret. Magnesium finns i gröna bladgrönsaker, nötter, fullkornsprodukter och bönor.


Kalium

Kalium är en mineral som hjälper till att reglera blodtrycket och stödja hjärthälsa. Det hjälper också till att reglera vätskebalansen i kroppen. Kalium finns i frukt, grönsaker och baljväxter.


Selen

Selen är en mineral som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Det stödjer också en hälsosam sköldkörtelfunktion och främjar en hälsosam hårväxt. Selen finns i kött, fisk och nötter.Konsekvenserna av mineralbrist

Om vi inte får i oss tillräckligt med mineraler kan det leda till flera hälsoproblem. Några av de vanligaste konsekvenserna av mineralbrist inkluderar:


Kalciumbrist

Kalciumbrist kan orsaka benskörhet, tandproblem och muskelsvaghet. Barn som lider av kalciumbrist kan också uppleva tillväxthämning.


Järnbrist

Järnbrist kan orsaka anemi, vilket leder till trötthet, andfåddhet och yrsel. Det kan också påverka immunförsvaret och kognitiva funktioner.


Zinkbrist

Zinkbrist kan leda till en nedsatt immunförsvarsfunktion, vilket kan öka risken för infektioner. Det kan också påverka hud, hår och naglar negativt.


Magnesiumbrist

Magnesiumbrist kan orsaka muskelkramper, ryckningar och spänningar. Det kan också påverka sömnmönstret och humöret negativt.


Kaliumbrist

Kaliumbrist kan leda till muskelsvaghet, trötthet och hjärtrytmstörningar. Det kan också öka risken för högt blodtryck och njursjukdomar.


Selenbrist

Selenbrist kan öka risken för infektioner och cancer. Det kan också påverka sköldkörtelfunktionen negativt.


Livsmedel som är rika på mineraler

För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med mineraler i din kost är det viktigt att inkludera livsmedel som är rika på dessa ämnen. Några av de livsmedel som är särskilt rika på mineraler inkluderar:


Kalciumrika livsmedel

Mejeriprodukter såsom mjölk, yoghurt och ost är rika på kalcium. Gröna bladgrönsaker, t.ex. broccoli och grönkål, är också en bra källa till kalcium.


Järnrika livsmedel

Rött kött och skaldjur är rika på järn. Andra bra källor till järn inkluderar bönor, linser och bladgrönsaker.


Zinkrika livsmedel

Nötkött, fläsk, skaldjur och nötter är rika på zink. Ostron är särskilt höga i zink.


Magnesiumrika livsmedel

Gröna bladgrönsaker, nötter, fullkornsprodukter och bönor är alla bra källor till magnesium.


Kaliumrika livsmedel

Frukt, grönsaker och baljväxter är alla rika på kalium. Bananer, avokado och potatis är särskilt höga i kalium.


Selenrika livsmedel

Selen finns främst i animaliska produkter, såsom kött, fisk och mejeriprodukter.

Comments


bottom of page