top of page

Månadens terapeut - april

Månadens hälsoexpert på Nutritech är Ulrika Sunnerheim-Dahlman, en erfaren och kvalificerad näringsterapeut som brinner för att hjälpa människor att nå en bättre hälsa och välbefinnande. Ulrika har en gedigen utbildning inom sitt område och är även vår duktiga analyssupport. Vi är glada över att ha Ulrika som en del av vårt team på Nutritech.

Ulrika med hunden Tosca

Ulrika Sunnerheim-Dahlman med hunden Tosca, Odenplans Naturhälsa.


Berätta om dig själv!


Jag är i grunden utbildad lärare och arbetade i skolan under cirka 10 år innan jag sadlade om till alternativ- och funktionsmedicinen på nittio-talet.


Efter två år på Odenplans Naturhälsa så fick jag möjligheten att ta över kliniken och har drivit den allt sedan dess. Det är nu mer än 25 år sedan! Idag är vi tolv samverkande terapeuter med olika inriktningar som arbetar där med psykologi, chiropraktik, homeopati, kinesologi, zonterapi mm samt närings- och funktionsmedicin.


Min utbildning har jag i huvudsak fått via Näringsmedicinska Skolan, Axelsons och IFM (Institute of Functional Medicin, AFMCP). Jag älskar utbildning, både att utbilda andra och att själv få ta del av utbildning av olika slag. Sedan tio år har jag utbildat inom näringsterapi i ämnena mage/tarm, aminosyror, näringslära, hårmineralanalys steg1-2 och funktionsmedicinska tester för att nämna några. Sedan har jag haft förmånen och glädjen att få hålla i HMA-supporten under många år.


Hur ser en typisk arbetsdag ut?


Vissa dagar är jag tidigt på kliniken, kl 6.30 då har jag en god timme på mig att förbereda dagen innan första kunden kommer kl 7.30. Andra dagar kommer jag in senare, helst efter morgonrusningen, då vi börjar kl 10.00 istället.


Dessa dagar har jag min storpudel Tosca med mig. Tosca och jag går en certifieringsutbildning i Vårdhund/Skolhund så det är bra träning för henne att vara med och träffa olika människor och få en förståelse hur olika människor är. En del överöser henne med kärlek och hälsningar och hon hälsar lika kärleksfullt, glatt och energiskt tillbaka medan andra kan vara väldigt restriktiva. Jag frågar dock alla mina kunder/klienter i god tid innan om det är okej för dem om Tosca är med, ännu har ingen nekat även om någon har sagt att de är lite hundrädd men då har vi förstås varit extra försiktiga.


Om det är en ny kund ett nybesök á 90-120 minuter inklusive en Wellness Screening pratar vi först om hur kunden mår, vad denne vill ha hjälp med och vilka målsättningar som finns med hälsan och livet i nuläget.


Mina kunder får svara på många frågor, exempelvis hur och vad de äter, om kosttillskott som de tar nu eller som finns hemma på hyllan, mediciner, tandhälsa, motion, sömn med mera. Under tiden funderar jag på vilka funktionsmedicinska analyser som kan vara mest aktuella i fallet och visar dessa för kunden.


Kunden får fylla i en FAB (frågeformulär om allmäntillstånd, olika symptom och gradera dessa) medan jag gör i ordning de olika testkiten och Wellness Screening. En favoritanalys är förstås Hårmineralanalysen som jag gärna ALLTID vill se för den ger så mycket viktig information.


I en analys får man bland annat information om:

  • mineralbalanser och indirekt vitaminbehov

  • metabolisk typ (snabb eller långsam ämnesomsättning) -indikationer på vissa hormonella statusar -tungmetallsbelastning

  • kosthållning/kostrådgivning

  • skräddarsytt kosttillskottsprogram.


Hårmineralanalysen är också kostnadseffektiv, man kan då lättare göra omanalyser och följa utvecklingen framåt för bästa resultat. Många andra funktionsmedicinska analyser kostar uppåt fyra-fem tusen kronor så där blir den ekonomiska tröskeln högre för uppföljande analyser.


Jag gör själv minst tre analyser varje år - lika spännande varje gång!! Storpudeln Tosca ska snart göra sin fjärde analys, hon hade en hög kvicksilverstapel i sin andra analys som gick ned i den tredje analysen så nu ska det bli intressant att se hur det ligger till och vad som hänt sedan sist.


Födoämnesöverkänsligheter och fettsyrabalanser är också väldigt grundläggande att få koll på, så dessa ingår ofta i grundpaketet.


Vilka utmaningar stöter du på som terapeut?


En utmaning är att få kunden att tänka långsiktigt och komma regelbundet för återbesök och uppföljningar där vi kan justera i strategin och/eller klappa händerna för att det går så bra! Vi gör ofta en ny FAB och det är så fantastiskt att få följa hur gamla symptom inte längre finns där. Ibland har kunden inte själv tänkt på att de försvunnit, men det blir så tydligt med FAB-formuläret.


Det är viktigt att göra omanalyser med regelbundenhet så att det inte blir en engångsföreteelse där man startar upp ett program som sedan inte följs upp och kundens hälsoarbete rinner ut i sanden. Det är av största vikt att man implementerar hos kunden den intentionen redan vid första besöket att hälsan är ett långsiktigt arbete.


En annan utmaning är ekonomin, att kunna leva och ta ut lön i sitt företag som terapeut. Där behöver också skolorna bli bra på att undervisa oss i hur vi kan marknadsföra oss på bästa sätt. NutriTech kanske kan göra en workshop/utbildning även i detta viktiga ämne?


Tips för dig som vill börja jobba med HMA


Det första tipset är ju att anmäla sig till en HMA Steg 1 eller repetera kursen om man redan har gått den. När man repeterar så får man hela tusen kronor i rabatt, vilket är väldigt förmånligt och man lär sig så mycket när man repeterar en utbildning!


När man går HMA Steg 1 för första gången så ingår en egen analys med personlig genomgång när resultatet är färdigt. Man kan börja arbeta med analyserna direkt efter genomgången kurs och godkänt resultat på skrivningen. Efter 20 gjorda analyser så blir man Diplomerad HMA-terapeut.


Efter diplomeringen så är det dags för HMA Steg 2, där går vi djupare in på bland annat tungmetaller och avgiftning. Efter HMA Steg 2 så kan man göra en certifieringsskrivning för att bli Certifierad Hårmineralanalysterapeut, men som sagt man kan börja jobba med HMA redan efter Steg 1.


Förkunskaper som krävs för att utbilda sig till HMA-terapeut är Basmedicin, Cell- och Näringslära. Dessa två kurser kan man läsa online via exempelvis Forum Academia. Man kan läsa dessa kurser parallellt med HMA steg 1, de behöver alltså inte vara avslutade för att få gå HMA Steg 1, men man får inte börja jobba med analyserna förrän de är avklarade.


Nästa kurstillfällen:

HMA Steg 1 den 22-23 april 2023

HMA Steg 2 den 6-7 maj 2023

Kurserna går via Zoom

Varmt välkommen!

 

Länk till odenplansnaturhälsa

Vi på Nutritech är glada

att samarbeta med

duktiga terapeuter

som Ulrika.


Är ni eller någon ni

känner i behov av en

hårmineralanalys? Eller behöver analyssuport?


Tveka inte på att ta

kontakt med Ulrika!
Comments


bottom of page