top of page

Kost och cancer

Tyvärr finns det många olika sorters cancer. Bröstcancer, bukspottkörtelcancer, levercancer, livmodercancer, njurcancer och sköldkörtelcancer för att nämna några av dem.


Ett hälsosammare liv med goda matvanor kan minska risken för dessa sjukdomar.


Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag.


En kost som är rik på fullkorn och fibrer minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Förutom minskad risk för cancer hjälper den fiberrika maten från växtriket dig att hålla en hälsosam vikt och skyddar därför i förlängningen mot fetmarelaterade cancerformer.


Begränsa intaget av rött och processat kött

Rött och processat kött ökar risken för cancer. Exakt vad det beror på är inte helt klarlagt men troligen samverkar flera faktorer. Om du äter rött kött, begränsa ditt intag till 350-500 gram tillagat kött per vecka.


Undvik tomma kalorier

Mat som innehåller så kallade tomma kalorier eller kallas för skräpmat är generellt rik på kalorier och mättat fett, men fattig på vitaminer och mineraler. Det är lätt att äta denna typ av mat i för stora portioner.

Genom att äta mindre mängd mat med tomma kalorier blir det lättare att hålla en hälsosam vikt vilket i sin tur minskar risken för att drabbas av cancer. För att minska antalet tomma kalorier som du får i dig bör du begränsa mängden:

  • snacks

  • skräpmat

  • bakverk

  • efterrätter

  • godis

Källa: Cancerfonden

Commentaires


bottom of page