top of page

Vetenskap och referenser

Vi möter ofta frågor om hårmineralanalys och dess vetenskapliga grund. På denna sida presenterar vi ett urval av referenser och forskningsstudier som stödjer användningen av hårmineralanalys inom forskning och hälsovård. Alla referenser är hämtade från Trace Elements och har översatts av oss. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar som kan ha uppkommit under översättningen.

Kardiovaskulära sjukdomar

  • Park, B., et al. (2017): Högre kalcium-magnesiumnivåer i hår har kopplats till ökade risker för kalciumavlagringar i kranskärlen, särskilt hos äldre individer. Forskningen påvisar hur mineralobalanser i håret kan spegla hjärt- och kärlhälsa.

  • Mercury as a Risk Factor for Cardiovascular Disease (2007): Kvicksilver har visat sig vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Studien fann att för varje mikrogram kvicksilver i hår, ökade risken för hjärt-kärlrelaterade dödsfall med cirka tio procent.

  • MacPherson A, Bacso J. (2000): Hårkalciumnivåer har visat sig spegla risken för hjärt-kärlsjukdom, med stark påverkan från både vattnets hårdhet och årstidsväxlingar.

Tungmetaller och miljöföroreningar

  • Molina-Villalba, I., et al. (2015): Biomonitorering av arsenik, kadmium och bly i urin och hår hos barn som bor nära gruvområden visar ett tydligt samband mellan metallhalter i hår och närhet till föroreningskällor.

  • Al-Shahristani, H., Shihab, K. M. (1974): En omfattande studie av irakiska bönder visade hur organiskt kvicksilver från bekämpningsmedel ackumulerades i håret och direkt korrelerade med symtom på förgiftning.

  • Skalny, AV, et al. (2018): Studien på barn nära kopparsmältverk i Ryssland visade hur höga koppar- och fosfornivåer i håret kan kopplas till hälsoproblem på grund av miljöföroreningar.

Näringsstatus och tillväxt hos barn

  • Ozmen, H., et al. (2013): Låga nivåer av järn och zink i både blod och hår har kopplats till tillväxthämning hos barn, vilket pekar på vikten av mineralbalans för normal tillväxt.

  • Kim, JE, et al. (2014): Denna studie visade att barn med atopiskt eksem hade signifikant lägre zinknivåer i håret än friska barn. Zinktillskott resulterade i märkbara förbättringar av symtomen.

  • Hair Zinc Level Analysis (2016): Analys av zinknivåer i hår hos barn med undernäring visade hur låg zinknivå kunde associeras med dålig aptit och långsam viktökning, vilket förbättrades efter zinktillskott.

Metaboliska störningar och diabetes

  • Krol, E., et al. (2018): Högre kopparnivåer i hår visade sig vara korrelerade med ökad insulinresistens hos personer med typ 2-diabetes, vilket pekar på hur mineralobalanser kan påverka blodsockerkontrollen.

  • Chung, JH, Yum, KS (2012): Studien fann att ett förhöjt kalcium-magnesiumförhållande i håret var förknippat med högre nivåer av insulinresistens, vilket kan vara en viktig biomarkör för metabol hälsa.

  • Hotta, Y, et al. (2018): Lägre nivåer av zink, koppar och krom i hår hos diabetiker korrelerade med högre HbA1c-nivåer, vilket indikerar att mineralstatus i hår kan ge viktig information om sjukdomens utveckling.

Neurotoxikologi och hjärnutveckling

  • Wright, R.O., et al. (2007): Tungmetaller som bly och kadmium kan ha negativa effekter på hjärnans utveckling. Studien visar att näringsbrist på mineraler även kan störa neurologisk utveckling.

  • Skalnaya, M.G., et al. (2014): Förhöjda bly- och kvicksilvernivåer i hår var associerade med kognitiva svårigheter och lägre IQ, särskilt hos barn i miljöer med hög blyexponering.

  • Talpur, S., et al. (2017): Barn i studien som exponerats för tungmetaller visade försämrad mental utveckling och ökade nivåer av bly och kvicksilver i hår.

Spårämnen och hormonhälsa

  • Chang, C.S., et al. (2011): Högre nivåer av zink i håret hos män korrelerade med normala testosteronnivåer, medan lägre nivåer av testosteron ofta visade ett obalanserat zink-kopparförhållande i hårprov.

  • Karpas, Z., et al. (2005): Isotopförhållanden av uran i urin, hår och naglar användes som indikatorer för exponering och visade hur hår kan vara en känslig markör för att spåra miljögifter i kroppen.

  • Yan, L, et al. (2017): Studien visade att låg kopparhalt i hår var förknippat med ökad risk för leversjukdom och fetma, vilket pekar på hur spårämnen kan vara viktiga för hormonhälsan.

Miljöföroreningar och fertilitet

  • Skalny, AV, et al. (2018): Kvinnor som bodde nära kopparsmältverk i Ryssland visade förändrade mineralhalter i blod och hår som kunde kopplas till negativa hälsoutfall och fertilitetsproblem.

  • Yasuda, H, et al. (2009): Förhöjda halter av arsenik och låga nivåer av selen och zink i hårprover korrelerade med en ökad cancerrisk, vilket indikerar vikten av balanserade mineralnivåer för att minska sjukdomsrisker.

  • Kehagia, K, et al. (2010): Uranexponering i hår var en tydlig indikator på förhöjda risker för fertilitetsproblem i regioner med höga nivåer av radioaktiva metaller.

Psykisk hälsa och kognitiva funktioner

  • Trace Element Analysis in Schizophrenia Patients (2009): Fynd visar hur obalanser i koppar- och zinknivåer i hår är vanligt hos schizofrenipatienter, vilket kan bidra till förståelsen av sjukdomens samband med näringsstatus.

  • Trace Element Deficiencies in Man (1980): Håranalyser påvisade mineralobalanser hos individer med psykologiska besvär, vilket kan användas som stödjande diagnostisk metod för att identifiera näringsbrister kopplade till psykisk hälsa.

  • Cross-sectional Relationship Between Stress and Hair Mineral Levels (2013): Studien visar hur kronisk stress kan kopplas till mineralobalanser i hår, vilket understryker fysiologiska kopplingar mellan stress och mineralstatus.

Disclaimer


Alla studier och referenser på denna sida är hämtade från Trace Elements Inc. (traceelements.com) och har översatts av oss. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och påminner om att informationen baseras på den vetenskap som presenterats i dessa studier utan några ändringar av fakta. Det är viktigt att notera att resultaten från en hårmineralanalys inte utgör en medicinsk diagnos. Analysen är ett verktyg för att belysa kroppens mineralbalans och eventuella näringsobalanser som kan påverka din hälsa. Informationen är avsedd att ge vägledning om din kroppsliga status och bör kompletteras med en medicinsk bedömning från kvalificerad vårdpersonal om ytterligare utredning eller behandling skulle vara aktuell.

bottom of page