Forskning visar att nivåerna av stresshormonet kortisol i hårstrån kan avslöja långvarig stress – en viktig riskfaktor för hjärtinfarkt. En ny metod gör det möjligt att mäta stressnivåer över flera månader, vilket ger nya insikter om hur kronisk stress påverkar hjärtat.
Vad visar forskningen?
En forskargrupp vid Linköpings universitet har studerat kortisolnivåer i hårstrån och jämfört personer som drabbats av hjärtinfarkt med de som inte har det. Resultaten visar att långvarig stress kan vara en betydande bidragande faktor.– Vi behöver ta folks stress på allvar, säger Tomas Faresjö, professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.
Stress och hjärtat
Stress är en naturlig del av livet, men hur påverkar den våra kroppar över tid? Medan plötslig stress, som en naturkatastrof eller annan traumatisk händelse, länge har varit känd som en trigger för hjärtinfarkt, har det varit svårt att mäta effekterna av långvarig stress – tills nu.
Kortisol som biomarkör
Forskarna har utvecklat en biomarkör där de mäter stresshormonet kortisol i hårstrån, ungefär som att studera årsringar på ett träd.– Om man frågar personer som haft en hjärtinfarkt ”var du stressad innan du fick infarkten?” svarar många ja. Men det kan vara en efterkonstruktion. Genom att mäta kortisol i hår får vi en objektiv bild av personens stressnivåer månader bakåt i tiden, säger Tomas Faresjö.
Vad betyder detta för framtiden?
Metoden används än så länge bara i forskning, men den kan bana väg för nya sätt att identifiera och hantera långvarig stress innan den leder till allvarliga hälsoproblem. Fynden understryker vikten av att ta stress på allvar och arbeta med att minska kronisk stress i vardagen.
Vill du veta mer?
Läs hela reportaget om forskningen och dess betydelse här.