top of page

Skönhet börjar inifrån

Huden är vårat största organ och det många gör fel är att de lägger tusentals kronor på serum och krämer och tror de ska fixa deras problem, istället för att rätta till problemet inifrån. Det är minst lika viktigt att se till att ge rätt näring inifrån för att huden ska se vacker ut. Näringen behövs bland annat för att bilda och bevara friskt kollagen, skydda mot solen och minska inflammation. Huden behöver tillföras näring som skyddar mot yttre påfrestningar och solens skadliga UV-strålning, en näring som bygger upp friska hudceller och viktiga proteiner som kollagen, elastin och keratin. Den behöver även vissa näringsämnen för att bevara fukt, vilket gör att den ser frisk och fräsch ut.


Kollagen är ett protein som bygger upp huden

Kollagen förnyas hela tiden, nytt bildas och gammalt bryts ned av enzymer som matrismetalloproteinaser, de så kallade MMP-enzymerna, och kollagenas. När vi blir äldre minskar bildningen av nytt kollagen och nedbrytningen av befintligt kollagen ökar. Det gör att huden blir mindre fast, att den börjar hänga och att det bildas fina linjer och rynkor. Till skillnad mot vad många tror så går det inte att tillföra kollagen i krämer. Det beror på att kollagenet består av för stora partiklar som inte tränger in i huden. Det behöver alltså komma från kosten i form av protein som bryts ner till aminosyror.


För att kroppen ska kunna bilda kollagen behövs C-vitamin. Det finns i färska frukter, bär och grönsaker, framför allt i svarta vinbär, groddar, paprika, chilifrukter, broccoli, kiwi och citrusfrukter. C-vitamin behövs även vid bildningen av stresshormonet kortisol. Det betyder att kroppen använder C-vitamin till kortisol för att hantera stress istället för att bilda kollagen.


Det är viktigt med en fungerande mag-tarmhälsa och avgiftning för att huden ska se vacker ut

Många hudproblem, t.ex. akne, rosacea, psoriasis och eksem kan kopplas samman med problem med mag-tarmsystemet och i vissa fall även kroppens avgiftning. De här två funktionerna är kopplade till, och beroende av, varandra. Vid problem med huden är det viktigt att inte bara fokusera på krämer och yttre behandlingar utan att också jobba inifrån. En vanlig orsak till problemhud är att kroppens immunförsvar reagerar på något i kosten eller på något i den yttre miljön. Genom att undvika sådant som man vet ibland orsakar reaktioner kan man försöka sig fram och se om symtomen försvinner.


Vid hudproblem kan man prova att undvika gluten från vetemjöl, råg och korn (pasta, bröd, bakverk, pizza m.m.) och mejerivaror. Intag av mjölkprodukter är också känt för att öka risken för akne.


Commentaires


bottom of page