top of page

Månadens terapeut - november

Uppdaterat: 10 jan.

Månadens terapeut för november är Pia Jäger på Hypericum. Vi är superglada att ha fått chansen att intervjua Pia och få ta del av all hennes kunskap!

Pia jäger på hypericum
Pia Jäger

I den här intervjun lyfter vi fram Pia och hennes passion för att verkligen förstå roten till sina klienters hälsobehov.


Hon använder hårmineralanalyser inte bara som ett diagnostiskt verktyg, utan som en kompass som styr hela behandlingsresan.


Häng med oss när vi tar ett djupdyk in i Pias arbetsliv, hennes engagemang för holistisk hälsa och hennes fascinerande användning av hårmineralanalyser. Som "Månadens Terapeut" för november delar hon med sig av värdefulla insikter som kan förändra hur vi ser på terapeutiskt arbete.


Berätta om dig själv!


En kort tid inom hemtjänsten gjorde mitt val att vilja hjälpa människor till bättre hälsa. Jag hade fem brukare och kunde lägga upp min egen tid för var och en. Jag såg hur de här människorna levde upp och mådde bra i min närvaro. Under samma tid gick jag på en föreläsning där jag fick förståelse att kost och näring var viktigare än att träna hårt, som jag lärt mig tidigare.


På den vägen utbildade jag mig till Näringsterapeut och Kostkonsult på Näringsmedicinska skolan och jobbar idag med funktionsmedicin där hela människan är i fokus. Jag driver sedan ett år Hypericum Kliniken i Täby som jag fick ta över av min hyresvärd när hon gick i pension.


Jag har utbildningar från Karolinska institutet, Näringsmedicinska skolan, Forum Academia, Nutritech, Arcanum Skolan, Nordiskt Näringcenter, Egenvårdspoolen, Holistic, Alpha Plus, Nordic Labs och många fler utbildningar. Jag har haft fler kända föreläsare och lärare som Maj Lis Hellenius (Prof, överläkare) Peter Wilhelmsson (örtmedicinare, naturläkare, näringsmedicinare, funktionsmedicinare och anti-aging certifierad), Cathrine Schück (samtalsterapeut och kostrådgivare), Bitten Jonssson (leg sjuksköterska, expert på matberoende) Ingrid Franzon (fil mag i klinisk nutrition, auktoriserad o kvalitetssäkrad KAM, certifierad näringsmedicinare och certifierad glutenterapeut) med fler.


Hur ser en typisk arbetsdag ut?


Jag upplever att jag har många olika typer av klienter och allt fler yngre söker upp mig för att de har ett litet förtroende för sjukhälsovården.


Dagarna varierar och det är det jag verkligen uppskattar med mitt jobb. Jag har några ”stamkunder som nästan kommer varje vecka och tar behandling med Cavitation/Radiofrekvens. De här klienterna har ont eller behöver få igång sitt lymfflöde. En vanlig måndag kan således starta med en Cav/Rf behandling som kan pågå i ca 40 – 90 minuter. Numer brukar jag vilja ha en liten förberedelsetid emellan mina klienter. Jag vill alltid att klienterna ska känna sig välkomna.


Nästa klient kan vara en genomgång av svaret vi fått tillbaka på en hårmineralanalys. Jag bjuder alltid på örtte och anpassar teet efter klientens behov utefter analyssvaret. Matsmältningen har många problem med, då gör jag te på älgört eller rölleka.

Klienten därefter kan vara ett kortare besök då hon eller han kommer för att klippa hår inför en hårmineralanalys eller för att ta ett födoämnesintoleranstest för analys i USA respektive Tyskland. Eftersom jag har en klinik krävs lite översyn av lokalen emellanåt. Toaletterna måste hållas rena och väntrummet ska se fräscht ut samt ingången måste skottas, om det snöar.


På eftermiddagen kan jag ha ett återbesök av en screening med Wellness Screening som ger 40 hälsomarkörer och är ett bra komplement till hårmineralanalysen. En ny genomgång av en hårmineralanalys men nu på distans med en klient i Kiruna och därefter lite uppföljning av klienter via mail. Har jag fått in analyssvar brukar jag lägga in tid för genomgång av analyser på morgonen eller kvällen innan jag lämnar kliniken för dagen.Hur använder du verktyget hårmineralanalys på din arbetsplats?

När man kommer till mig på plats, fyller man i ett formulär innan man kommer. Vi går igenom formuläret och jag klipper hår för analysen. Därefter bokar vi in en ny tid för genomgång av analysen.


Vid analystillfället går vi igenom analyssvaret, pratar om kost- och kosttillskott som rekommenderats i analysen och vid behov bokar vi in en uppföljningstid.


"Jag lär mig massor av att göra hårmineralanalyser. Det är den analys jag rekommenderar alla att göra. Hårmineralanalysen är det bästa verktyget att förklara och visa vem klienten verkligen är."


Den är outstanding vad det gäller stress, där vi kan se i vilket stadie personen befinner sig vad det gäller stress, ett verktyg som hjälper många som mår dåligt.


Jag gör analysen både på plats och på distans. För några år sedan kom en klient till mig med sju kuvert med hår hon fått med sig från vänner i Bulgarien. Det var mycket intressant när svaren kom. Det fanns ett speciellt mönster hos dessa personer. De bodde alla i Sofia utom en som hade ett annat mönster.


Vilka utmaningar stöter du på som terapeut?


Ibland blir inte svaren vad jag hoppats och då måste vi söka vidare efter orsaken till problemet. Jag hade en manlig klient där vi gjorde en screening, en födoämnesintoleranstest och en hårmineralanalys, alla på en gång. Svaren kom i omgångar.

Ingen av de första analyserna gav oss svar som de brukar och det kändes hopplöst tills vi fick svar på hårmineralanalysen. Där fanns svaret, fler tungmetaller orsakade den här mannens problem.


Andra utmaningar kan vara att klienten inte riktigt är redo att förändra för att må bra fast de sökt upp mig. Brist på ekonomi kan tyvärr bidra till att klienten inte fullföljer sin behandling även om de känner att de mår bättre och andra slutar behandlingen när de börjar känna sig bättre men inte är färdigbehandlade.


I vilka sammanhang rekommenderar du patienten att ta en analys?


Jag rekommenderar de flesta att göra en hårmineralanalys redan vid vårt första möte. Har man diffusa problem brukar just hårmineralanalysen ge bra svar. Det finns ingen jag inte skulle rekommendera att göra en hårmineralanalys. Mår man bra skulle jag rekommendera att göra analysen minst en gång om året. Mår man sämre bör man göra analysen i alla fall två gånger om året.


Jag har en klient som är så tacksam för livet då hon höll på att stryka med på grund av sepsis. Hon kommer två gånger om året sen många år tillbaka bara för att ha koll på sin hälsa, rätt kost och för att fylla på med rätt näring just för henne, här och nu.


Vilka tips skulle du ge till någon som vill börja jobba med Hårmineralanalys?


Har du inte grunderna för att gå kurserna för hårmineralanalyser skulle jag varmt rekommendera att ta reda på vad som behövs för att gå dessa kurser. Den informationen finns på Forum Academia. Därefter skulle jag rekommendera att gå steg ett och sedan jobba med hårmineralanalyser ett tag innan steg två.


Börja med dig själv. Du lär dig massor av att göra hårmineralanalyser på dig själv. Jag blev förvånad vad som hände med min kropp efter att ha tillfört den näring som jag fick i rekommendationen.


Ha tålamod med klienterna, alla får inte en kick på en gång, det kan ta tid. Det är när man gör om analysen gång efter annan som man ser resultatet. Ta alltid med doktorsrapporten i uppföljningsanalyserna, här kan man se otroliga framsteg hos klienterna.


 

Vi på Nutritech är glada att

samarbeta med duktiga terapeuter som Pia.


Är ni eller någon ni känner i behov av en hårmineralanalys?


Tveka inte på att ta kontakt med Pia!


Kontakta Pia
Comments


bottom of page