top of page

Månadens terapeut - december

Uppdaterat: 10 jan.

Håll i hatten, för nu är det dags att avsluta året med en riktig höjdare! Vi är överlyckliga över att ha fått chansen att intervjua den fantastiska Sissel Haugslien! Läs vidare och förbered dig på en inspirerande resa genom Sissels värld av terapi och välbefinnande.

Sissel Haugslien med hästen  Elvin
Sissel Haugslien och fjordhästen Elvin

Med en imponerande och mångfacetterad karriär som sträcker sig över tre decennier, erbjuder Sissel en unik kombination av djupgående kunskap och praktisk erfarenhet inom områden som nutrition, akupunktur, refleksologi och, framför allt, håranalyser.


Sissels resa började som journalist, där en intervju med en alternativ behandlare satte igång en livslång passion för att utforska människans hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Hennes tillvägagångssätt är fokuserat på individuellt anpassade behandlingar och hon har en särskild förkärlek för att arbeta med både människor och djur, särskilt hästar, för att adressera komplexa hälsoproblem.


I den här bloggposten kommer vi att utforska Sissels syn på vikten av att förstå helheten i varje patients hälsotillstånd och hennes metod att använda håranalyser som ett verktyg för att upptäcka och behandla obalanser på cellnivå.


Vänligen notera att intervjun med Sissel ursprungligen är på norska och har översatts till svenska för denna blogg.


Berätta om dig själv!


I mitt första yrke som tidningsjournalist intervjuade jag en alternativ behandlare 1985. Han hade så mycket spännande kunskap om människor och hälsa att jag direkt tänkte: Det här ska jag också lära mig! Innan jag började på naturterapi-studierna tog jag en utbildning som företagsekonom, eftersom det verkade smart att kunna lite om ekonomi innan man började som egen företagare.


Jag var färdigutbildad naturterapeut 1993 och startade direkt en heltidsklinik, och har nyligen firat 30-årsjubileum! Jag tror jag var en av de allra första hårmineralanalysteapeuterna som Nutritech certifierade i Norge någon gång på 1990-talet, och de första 20 åren användes till ständigt nya och vidareutbildningar inom kost, näring, örtmedicin, ortomolekylärmedicin, vitamin- och mineralterapi, psykologi, samt organisation, ledarskap och styrelseutbildning bland annat vid Universitetet i Tromsø och Högskolan i Harstad. Mitt CV är långt, brokigt och innehållsrikt och vittnar nog om en nyfiken person som har tagit alla tillfällen i akt att ständigt lära sig mer om uppgifter och förtroendeuppdrag som har korsat min väg.


Idag driver jag två avdelningar av kliniken, den "gamla" i Nord-Norge och en ny avdelning i Hamar från 2021. Tiden var inne att flytta hem till Södra Norge efter att mina barn blev vuxna och mina föräldrar bosatta i söder började behöva mer hjälp.


De senaste 20 åren har jag också varit samhällsengagerad som idrotts- och kommunpolitiker, något jag har fortsatt med i min nya hemstad.


Hur ser en typisk arbetsdag ut?


På kliniken i Nord-Norge börjar dagen tidigt på morgonen med fulla patientlistor till sent på kvällen. Ständigt nya patienter, och även många som har varit med under dessa 30 år, kommer för kontroll och behandling. Behandlingsformerna inkluderar samtalsterapi, akupunktur, reflexologi, massage, corpus-testning, mineralterapi och håranalyser. Klienterna har många olika behov, och efter 30 år i branschen ser jag att folkhälsan står inför stora utmaningar, bland annat med utvecklingen av livsstilssjukdomar. Min klinik är samlokaliserad med kiropraktorer, osteopater, naprapater, ortopeder, fysioterapeuter och ett träningsstudio, så vi arbetar ofta tvärvetenskapligt.


Patienterna har ofta varit på undersökningar och behandlingar inom den offentliga hälsovården och inte fått den hjälp de behöver från ett specialiserat hälsovårdssystem med för få fastläkare, långa väntetider och brist på förståelse för helhetsbehandling. Tvärvetenskaplighet ger användbara perspektiv för oss terapeuter och vi kan bidra till snabbare behandling och bättre hälsa på flera områden. Och så är det mycket roligare i pausrummet!


Kliniken i Södra Norge har en lite annorlunda patientgrupp: Min nya patientgrupp är hästar. Jag är nästan uppvuxen i ett stall och hästar har alltid varit en stor del av mitt liv: som hobby, hästägare, genom styrelseuppdrag i Norges Rytterforbund på lokal, regional och central nivå och som delägare i ett hästturismföretag.


"Hästar lider också av så kallade livsstilssjukdomar som metaboliska obalanser, allergier, kroniska luftvägsinfektioner, mag- och tarmsjukdomar, reumatism och nedsatt immunförsvar."


Jag använder håranalyser på hästarna (och hundar) och samarbetar ofta med veterinärer eller andra behandlare. Vi upplever att håranalyser är ett användbart verktyg som ger nya infallsvinklar till traditionell veterinärmedicin. Ibland reser jag ut och tar hårprover från hästarna själv, men oftast får jag hårproverna skickade från hela Norge. Jag samtalar noggrant med hästägare och behandlande veterinärer, behandlar håranalysen när den kommer tillbaka och lägger upp planer för behandling och uppföljning tillsammans med hästägare och veterinärer. Jag får ofta foton av hästen det gäller. Det är också användbart.


Sissel och hästen Elvin

Hur använder du verktyget hårmineralanalys på din arbetsplats?

Jag fortsätter att ta håranalyser på människor och har ett brinnande hjärta för alla barn och unga som växer upp med mycket stress, dålig kost, bokstavsdiagnoser och psykisk ohälsa. Det verkar som att det offentliga hälsovårdssystemet ligger efter i sin förståelse för hela människan. Näringslära som tema är ofta helt frånvarande.


Detsamma gäller för min ständigt växande patientgrupp av hästar. Kostrekommendationer till både människor och djur bygger på genomsnittliga referensvärden. Som vi terapeuter vet; genomsnittsmänniskan och genomsnittshästen finns faktiskt inte i verkliga livet. Vi är alla individer med olika stresspåverkan, ålder, aktivitetsnivå, kost och symtom och alla måste mötas där de står.


"En hjärtefråga för mig är att patienten – oavsett om det är en häst eller människa – ska bli fri från symtom och besvär, lindra sjukdom och leda till bättre hälsa och livskvalitet."


Behandlingen måste faktiskt fungera. Det är fantastiskt att se hur snabbt hästar reagerar på att få sin biokemi balanserad.


Vilka utmaningar stöter du på som terapeut?


Jag har varit terapeut länge, länge, länge. Det är utmanande att vara egen företagare och ekonomiskt beroende av tillgången på patienter genom egna graviditeter, barnfödslar, huslån, corona-epidemin och perioder med minskad betalningsförmåga hos patienterna.


Jag fastslår att man måste vara seriös, skicklig och ta hand om sitt eget goda rykte, och detta byggs ju sten på sten över många år. Det finns fortfarande många år 2023 som har mycket att säga om komplementärmedicinsk behandling, även om jag upplever att en del människor börjar ställa relevanta frågor om hälsa som inte skolmedicinen svarar på. Det tar några år att etablera sig, men lyckligtvis har jag kunnat leva bra på min klinik alla dessa år.


Jag upplever det som utmanande att hitta kurser och seminarier som passar mig som "gammal" terapeut med bred erfarenhet. Det slutar oftast med att jag hittar intressanta samband i håranalysresultaten som gör att forskaren i mig blir nyfiken och letar efter svar i mitt omfattande bibliotek av fackböcker och forskningsartiklar på internet. Jag har alltid påstått att jag skulle bli forskare när jag blev stor. Kanske är tiden inne nu.


I mötet med patienterna lär man sig snabbt att skilja på dem som verkligen vill ta ansvar för sin egen hälsa och de som bara kommer för att få bekräftat sig själva och sina egna uppfattningar. Jag spenderar inte mycket tid på den senare gruppen. De lyssnar inte ändå och vill gärna berätta för andra att de har provat "allt", men att det inte hjälpte att få behandling hos mig heller. Sådana patienter behöver vi inte. De shoppar hälsovårdstjänster och blir aldrig nöjda. De får komma tillbaka när de är mogna för förändring. Men dessa patienter kan vara en handfull, ja☺


I vilka sammanhang rekommenderar du patienten att ta en analys?


Många av mina patienter – både två- och fyrbenta – har sammansatta och komplexa sjukdomsbilder. Jag har otroligt många patienter som har använt samma läkemedel eller veterinärmedicin i många år, men kommer till mig med samma symptom som medicinen ska bota eller lindra. Medicin som inte har fungerat enligt avsikten på 20 år kommer troligtvis inte att fungera de nästa 20 åren heller.


Jag ser det som min uppgift att påpeka detta och få patienten att reflektera över ansvaret för sin egen hälsa och livskvalitet. Det gör det också mycket enklare för patienten att ta beslutet om en håranalys. Även om det kostar en del pengar, får man svar på något man inte visste tidigare och kan ta bättre beslut för sig själv. Jag upplever att patienterna också tycker att denna metod är mycket spännande och känner sig mycket omhändertagna och sedda just för att de får svar de upplever som träffande och relevanta. Rekommendationerna om specifika kosttillskott som följer med analysen och bra förklaringar, gör det också enkelt för patienten att följa "receptet". Därmed uppnår man också goda resultat.

Dessutom älskar jag att man kan mäta, återtesta och dokumentera vad som händer på cellnivå i kroppen när man tar de rätta greppen. Håranalyserna gör mina vardagar både spännande och utmanande!


Vilka tips skulle du ge till någon som vill börja jobba med Hårmineralanalys?

Sätt dig in grundligt i biokemi och sambanden mellan olika vitaminer och mineraler. Sluta aldrig att vara nyfiken och sträva alltid efter mer kunskap och förståelse. Var ärlig med patienterna och berätta att håranalyser inte är någon snabblösning, men att några månaders insats med rätt kosttillskott och kostförändringar kan göra underverk för både kropp, psyke och själ. Inte minst att man lär känna sin egen kropp.


När man tar håranalyser på hästar menar jag bestämt att man måste kunna en del om hästar. Inte bara biokemi, fysiologi och hästvälfärd, men också om utfodring, kraftfoder, kosttillskott, träning, uppfödning och stressfaktorer. Hästägare är vana vid att spendera mycket pengar på häst, men har också mycket erfarenhet och många åsikter, de lyssnar på olika veterinärer och behandlare och är ofta kulturbärare för gamla traditioner och uppfattningar. Hästägare har sitt stamspråk och det bör man nog behärska innan man ger sig ut i hästarnas värld. Dessutom har hästarna sitt eget språk som ofta berättar sin historia ;-)


Jag är väldigt tacksam för att ha håranalyser i min verktygslåda.


 

Vi på Nutritech är glada att

samarbeta med duktiga terapeuter som Sissel.


Är ni eller någon ni känner i behov av en hårmineralanalys?


Tveka inte på att ta kontakt med Sissel!


Kontakta Sissel
Comments


bottom of page