Sverige har rapporterat en hög andel avlidna i covid-19 per capita jämfört med många andra länder. Detta beror på flera faktorer, inklusive hur dödsorsaker i relation till infektion och samsjuklighet rapporteras. En annan faktor kan vara den låga obduktionsfrekvensen i Sverige. En teori som lyfts fram av vissa forskare är att näringsstatus, och i synnerhet låga halter av selen, kan ha påverkat utgången för en del av befolkningen.
Vad är selen och varför är det viktigt?
Selen är ett essentiellt spårämne som behövs både av människor och djur. Det är en kraftfull antioxidant som spelar en viktig roll för immunsystemet. Studier har också visat att selen kan ha en förebyggande effekt på kardiovaskulära sjukdomar, något som framgår av stora befolkningsstudier från Linköpings universitet.
Däremot är teorin att selen kan ha en cancerförebyggande effekt kontroversiell och inte helt etablerad i forskningsvärlden. Grundämnet selen upptäcktes redan 1818 av den svenska kemisten och läkaren Jöns Jacob Berzelius.
Selen i Sverige – vad säger forskningen?
Selenintag varierar mycket mellan olika delar av världen. I Sverige är halterna av selen i både jord och befolkning generellt låga, vilket kan påverka hälsan negativt. Vegetabiliska och animaliska produkter är våra främsta källor till selen, men den låga förekomsten i jorden gör att livsmedel som produceras här kan ha lägre selenhalter än i andra delar av världen.
Vad kan vi lära oss?
Även om sambandet mellan låga selenhalter och Sveriges coronasituation kräver mer forskning, är det tydligt att näringsstatus spelar en viktig roll för hälsan generellt. Att säkerställa tillräckligt intag av selen genom en balanserad kost eller tillskott kan vara en viktig del i att stärka kroppens immunförsvar och övergripande hälsa.
Vill du veta mer?
Läs hela reportaget och lär dig mer om selens roll för hälsa och immunförsvar här.