top of page

Hantera din stress på ett hälsosamt sätt

Alla har vi någon gång känt oss både stressade och fulla med ångest. Därför är det viktigt att kunna hitta sätt att hantera det på, så hälsosamt som möjligt dessutom. Nedan följer några enkla tips på hur du kan göra detta:

  1. Träna regelbundet. Träning är en av de bästa sätten att hantera ångest och stress på. Det hjälper dig att göra dig av med stresshormoner och ökar istället endorfinnivåerna i kroppen, vilket ger dig en känsla av välbefinnande och lugn. Välj en form av träning som passar dig och som du tycker är rolig att göra. Det kan vara allt från att ta en promenad i skogen, till att köra ett cykelpass på gymmet. Summan av kardemumma är att röra på dig!

  2. Lär dig att andas på rätt sätt. Andningstekniker kan vara mycket effektiva för att hantera ångest och stress. Ett enkelt sätt att börja med andningsteknik är att fokusera på andningen och andas långsammare och djupare. Det kan också vara hjälpsamt att försöka andas in genom näsan och ut genom munnen. Detta kan ta tid i början då din kropp antagligen inte är van vid att andas på detta sätt, men det är så värt att lära sig. Din kropp kommer tacka dig.

  3. Skapa en hälsosam livsstil. En hälsosam livsstil kan betyda mycket för olika människor, så gör dom ändringarna som passar dig bäst. Några exempel kan vara att man ser till att äta hälsosamma måltider, få tillräckligt många timmars sömn och dricka tillräckligt med vatten. Det kan också vara bra att begränsa ditt koffeinintag och att undvika tobak och alkohol.

  4. Prata med någon. Ibland kan det vara väldigt svårt att hantera ångest och stress själv. Då kan det vara bra att prata med någon du litar på, den personen kan vara en vän, familjemedlem eller så kan man vända sig till en professionell psykolog. Ibland kan det vara lättare att prata med någon utomstående om man tycker det är jobbigt att ta hjälp av en vän. Men det är viktigt att få prata om sina känslor.

  5. Hitta en hobby. Att ha en hobby eller något du gillar att göra kan vara ett bra sätt att koppla bort stress och ångest och koppla av. Välj något som passar dina intressen och som du tycker är roligt. Det kan till exempel vara att sticka, måla, sjunga, träna, laga mat.

Till slut vill vi bara säga att kom ihåg att det är viktigt att ta hand om kropp och knopp och att alltid be om hjälp ifall det behövs.

Comentários


bottom of page